fredag 31 december 2010

Essential Captain America Vol.1-2

Captain America har aldrig nått någon större popularitet bland serieläsare i Sverige. Sedan 1967 när Marvel började publiceras i Sverige har det getts ut ett 10-tal episoder på svenska. Inte så konstigt när hela figuren i våra ögon är ett patriotiskt varumärke för USA. Men Cap är mer en så.
Från att ha skapats som den ultimate supersoldaten med målet att krossa nazismen för att skydda människan och deras (läs USA:s) frihetsideal till dagens säkerhetschef som stod upp för superhjältar som inte ville registrera sig under Civil War just för att det kränkte deras frihet.
Visst är Cap en flaggviftare, han är ju bokstavligen klädd i den, men detta märks lite av i serierna. Alla serieskapare som jobbat med hans tidning genom åren behandlar honom mer som en frihetens väktare än en patriotisk supersoldat som går i politikernas ledband. Captain America är helt enkelt en riktigt bra tidning att läsa.
Essential Captain America Vol.1 (Tpb)
Innehåll: Tales of Suspense #59-99, Captain America #100-102
Text: Stan Lee
Bild: Jack Kirby, John Romita Sr, Gil Kane, m. fl.
Publicerad: 1964-1968
Efter att Stan Lee lät en av andra världskrigets stora superhjältar komma tillbaka dröjde det inte så länge tills han fick en egen tidning (Ok, det dröjde visst fyra år för först delade han tidningen Tales of Suspense med Iron Man). Den stora stjärnan när det gäller Cap är helt klart Jack Kirby som även var med och skapade karaktären 1941. Han har ritat större delen av boken och det är svårt att tänka sig Cap utan Kirby. Laddad action, snygga poser och Kirbys högteknologiska gizmos  gör att historierna känns spännande och bra fast de bara består av tio sidor.
Vi får stifta bekantskap med bindgalne supernazisten och ärkefienden Red Skull samt hans kosmiska kub som gör honom oövervinnerlig, hemliga organisationer törstande efter världsherravälde som Hydra och AIM samt legosoldaten Batroc som är mästare i savate och har en riktigt rolig fransk accent. AIM skapar här också två sköna figurer nämligen Super-Adaptoid och en av mina största favoriter: MODOK. Skapad av organisationen för att lyda den men som var så mäktig att han själv tog över som ledare.
I övrigt får vi möta Nick Fury och början på Caps långa samarbete med SHIELD samt hans stora kärlek till Agent 13 som är så lojal mot SHIELD att Cap beslutar sig för att lägga skölden på hyllan en kort period. Deras förhållande är minst sagt komplicerat.
Boken är riktigt bra tecknad med två snygga inhopp av John Romita respektive Gil Kane och borde egentligen få högsta betyg hade det inte varit för två faktorer. När de här serierna kom ut var det bara 20 år efter andra världskriget och Lee/Kirby kryddar flera nummer med flashbacks eller hela historier från den tiden med Caps sidekick Bucky. Det är lite för mycket för min smak men helt förståeligt med tanke på tiden de skrevs i. En av de mer bedrövliga historierna är när Red Skull har placerat ut s.k. Sleepers som skall vakna upp 20 år efter krigsslutet för att återskapa tredje riket.
Lite skojigt är det när Kirby tecknar ”bad guys” med degenererade ansiktsuttryck och kraftigt behov av tandreglering samt att det står AIM med jättebokstäver på den superhemliga organisationens ubåt.
Betyg: 4 av 5
Essential Captain America Vol.2 (Tpb)
Innehåll: Captain America #103-126
Text: Stan Lee
Bild: Jack Kirby, Jim Steranko, Gene Colan, Joe Sinnott
Publicerad: 1968-1970
Volymen inleds med Red Skull och hans partygäng The Exiles. Därefter följer normal superhjälte-action med Batroc, Swordsman, Melter och Trapster. Cap får också möta en LMD-kopia av sig själv och vi får för första gången möta hjärnskrynklaren Dr. Faustus.
Äventyren som kommer sen är riktiga klassiker: #110-120. Jim Steranko gör ett kort men fantastiskt gästspel där Cap slår sig ihop med Rick Jones i Buckys kostym i kampen mot Madame Hydra och hennes hejdukar.  Efter att ha fejkat sin egen död lyckas Cap till slut stoppa henne med hjälp av Rick. Red Skull och hans kosmiska kub dyker upp på banan igen och gör livet surt för Cap och hans vänner. Med kubens hjälp byter Cap och Skull kroppar med varandra och Cap tvingas försvara sig mot Avengers och Exiles innan han får oväntat hjälp av Falcon (samt MODOK på ett litet hörn).
Volymen avslutas med diverse äventyr med MODOK och AIM i kulisserna samt Mandarin och Scorpion. Pennan sköts med bravur av Kirby, Steranko (se nedan) och Gene Colan samt två snygga gästspel av John Romita respektive John Buscema.
Steranko gjorde bara tre nummer med Cap men de är verkligen minnesvärda. Handlingen förs framåt med hjälp av bilderna där dialogen är underordnad på ett sätt som man kan se i serier av idag och han kryddar med splash-sidor och dubbel splash-sidor samt drömlandskap i Salvador Dalis anda.
Ett genomgående tema i Captain America är hans rädsla för att förlora någon som han förlorade Bucky Barnes. När Sharon Carter (Agent 13) vägrar att uppfylla Caps önskan om att hon skall sluta som SHIELD-agent bara för att han tycker det är jobbigt är det en seger för henne och ett praktigt manschauvinistiskt magplask för honom.
Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar