onsdag 15 december 2010

House of M

House of M (Tpb)
Innehåll: House of M #1-8
Text: Brian Michael Bendis
Bild: Olivier Coipel, m.fl.
Publicerad: 2005-2006
Efter tragedin med Avengers disassemble befinner sig Wanda (Scarlet Witch) i ruinerna av det som en gång var Genosha tillsammans med sin far Magneto och bror Pietro (Quicksilver).
Avengers och X-Men bestämmer sig för att gå till botten med Wandas mutantkraft som tydligen står utanför hennes kontroll men väl framme händer något.
Peter Parker vaknar upp och är gift med Gwen Stacy och har en son. Carol Danvers är den mäktigaste och mest älskade superhjälten Captain Marvel. Magneto och huset Magnus styr över den blomstrande nationen Genosha. Mutanter och människor lever sida vid sida, dock under ett vakande öga av mutanterna. Wolverine är SHIELD-agent, etc, etc. Ingen minns sitt tidigare liv, ingen utom Wolverine, han minns plötsligt ALLT! Efter att ha fått sitt minne raderat ett antal gånger vet han plötsligt vem han är och hans sinnen slår bakut. Varför är han i den här världen och inte sin vanliga och finns det någon annan som fattar att något är allvarligt fel?
Orsaken till felet är naturligtvis Wanda som har skapat ett Mutant-utopia där alla fått sina önskningar uppfyllda tack vare hennes mutantkrafter. Hon har till och med varit så snäll att hon återbördat Clint Barton (Hawkeye) från de döda. Med hjälp av Wolverine och en tidigare okänd mutant återfår hjältarna smärtsamt sina minnen och beslutar sig för att ställa allt till rätta. Men är Wanda verkligen orsaken till allt detta? Uppfyller hon någon annans önskningar.
Den här arcen är tveklöst en av mina favoriter från Bendis. Han kokar ihop en en riktigt smaskig soppa av förvirring, drama och skräck och kryddar den med hat, sorg och hämndbegär. Scenerna när Spider-Man återfår sitt minne och inser att hans perfekta liv med fru och barn är en bluff gör ont i själen. När Spider-Man säger att han kommer att döda Magneto och Wanda med sina bara händer vill jag helst krypa under sängen och gömma mig. Hawkeye ska vi inte tala om. När han får reda på att han egentligen är död och Wanda är orsaken till både detta OCH att ha återupplivat honom pulserar sidorna av hat och hämnd.
Bendis har även en perfekt partner i tecknaren Olivier Coipel som lyfter fram alla känslor så man kan ta på dem. Han är även en av de tecknarna som har den inverkan på mig att när jag läst honom ett tag ser mina tankar ut som om de var ritade av honom. Han kryper under skinnet på en kan man säga.
House of M får stora konsekvenser för mutant-populationen och även för Doctor Stranges position som ”Sorcerer Supreme”, vars uppgift det är att skydda mänskligheten mot sånt här.
Betyg: 5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar