onsdag 1 december 2010

Avengers disassembled


Avengers disassembled (Tpb)
Innehåll: Avengers #500-503 & Avengers Finale
Text: Brian Michael Bendis
Bild: David Finch, m.fl.
Publicerad: aug 2004-jan 2005

Den nyligen bortgångne Jack of Hearts dyker plötsligt upp vid Avengers Mansion och spränger halva huset i bitar tillsammans med Ant-Man (Scott Lang). Tony Stark ballar ur vid ett stort FN-möte om Avengers roll i världsamfundet. Vision kraschar med en QuinJet i resterna av Avengers Mansion och rapar efter det upp en miniarmé av Ultron-robotar som attackerar de överlevande Avengers. Under kampen går She-Hulk bärsärk och sliter Vision i stycken...och det här är bara början.

En smått chockartad arc där hela Avengers tvingas slåss mot inre och yttre fiender och vem ligger bakom allt detta oförklarliga kaos? Scarlet Witch! Hennes mutantkraft, att styra verkligheten, har löpt amok efter att hon fått tillbaka minnet av sina och maken Visions barn. Barnen som inte finns längre och som bara existerade för att hennes krafter lät dem göra det.

Efter en kamp framför ruinerna av Avengers Mansion mot en Kree-armada(?) beslutar sig hjältarna för att stoppa henne. Under kampen mot armadan dör även Hawkeye efter att ha offrat sitt liv. Scarlet Witch besegras med hjälp av Doctor Strange och hon tas om hand av sin ångerfulle far, Magneto.

I ruinerna av Avengers Mansion träffas teamet en sista gång för att minnas en era som nu tycks ofrånkomligen avslutad.

Sammanfattning

Jag gillade verkligen den här arcen. Bendis bygger upp en känsla av panik och paranoia och kryddar den samtidigt med sin vassa dialog och djupa karaktärskänsla som blivit något av hans trademark. David Finch gör också ett strålande jobb. Bendis visar verkligen att han har stora visioner för Marvel och tänker stanna länge. I mitt förra inlägg sa jag att Secret War vore en bra början men jag får nog ändra mig och säga Avengers disassembled. En bidragande orsak är att Nick Fury dyker upp här? Vänta nu lite, hade inte han gått under jorden i Secret War som började innan dessa händelser? Jo, så trodde jag men den visar sig att Secret War nog äger rum efter detta trots att den började redan i april 2004 (den slutade inte förrän dec 2005). Kort sagt. Köp den här traden och njut. Den är en fröjd att läsa och titta på.

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar