lördag 11 december 2010

New Avengers Vol. 1


The New Avengers Vol.1 (Hc)
Innehåll: New Avengers #1-10, New Avengers Most Wanted Files samt New Avengers Guest-Starring The Fantastic Four
Text: Brian Michael Bendis
Bild: David Finch, Steve McNiven, Sal Buscema m. fl.
Publicerad: jan- okt 2005
New Avengers har hittils kommit ut i fem inbundna utgåvor (nr sex kommer i maj 2011). Den första innehåller de två första arcen författade av Bendis: Breakout (#1-6, ritad av David Finch som också ritade Avengers disassembled) samt The Sentry (#7-10, ritad av Steve McNiven).
Breakout
Sex månader efter att Avengers löstes upp händer något som skall bana vägen för ett nytt team. Matt Murdock (Daredevil), Foggy Nelson samt deras livvakt Luke Cage befinner sig på super-fängelseön The Raft för att besöka Bob Reynolds (The Sentry). De guidas runt på fängelset av SHIELD-agenten Jessica Drew (Spider-Woman).
Plötsligt attackerar Electro fängelset och en mängd superskurkar befinner sig nu på lös fot. Daredevils lilla trio får snart hjälp av Spider-Man och Captain America. Efter lite terapisamtal av den skräckslagne Foggy Nelson får de också assistans av The Sentry följt av Iron Man och SHIELD.
Trots att hjältarna stoppar massflykten från The Raft befinner sig dock ett flertal superskurkar på fri fot och Captain America beslutar sig för att bilda ett nytt team av Avengers med hjälp av den något motvilligt inställde Iron Man. Alla som deltog i kampen på The Raft ställer upp (utom Daredevil) och samlas i sitt nya högkvarter Stark Tower där Avengers butler Jarvis välkomnar dem.
Det visar sig att Electro attackerade The Raft för att hämta en speciell fånge, Karl Lykos (Sauron) som nu befinner sig i Savage Land, urtidslandet gömt under  Antarktis. Väl där stöter teamet ihop med Wolverine som själv är på jakt efter Lykos. Efter att ha blivit tillfångatagna av några lätt missanpassade mutanter som är i maskopi med Lykos lyckas teamet åter befria sig bara för att snart bli attackerade av en grupp SHIELD-agenter (under  ledning av Yelena Belova) som tydligen inte har något med den organisationen att göra. Slutligen hittar de en vibranium-gruva som exploateras av Belovas SHIELD-enhet men precis när de skall stoppa dem spränger de riktiga SHIELD under Maria Hills ledning alltihop i luften. Varför frigavs Karl Lykos och varför vill falska SHIELD-agenter ha tag i den värdefulla metallen vibranium??
 The Sentry
I den här arcen får vi för första gången möta det überhemliga teamet Illuminati  (Iron Man, Mr. Fantastic, Professor X, Doctor Strange, Black Bolt och Namor) där de diskuterar New Avengers och framförallt The Sentry.
Vem är The Sentry? Är han en serietidnings-figur eller en bara en schizofren galning med superkrafter som ingen har någon koll på?
New Avengers tillsammans med X-Men, Fantastic Four och Inhumans lyckas inringa denne livsfarlige figur medan Emma Frost från X-Men tillsammans med The Sentrys fru försöker få reda på hans mörka hemligheter genom en resa i hans psyke och därigenom stoppa honom.
Emma Frost lyckas till slut lösa upp vissa trådar i gåtan om The Sentry och hon befriar hans riktiga jag. Som ny medlem i Avengers anländer sedan The Sentry tillsammans med sitt team till Stark Tower som radikalt har ändrat utseende efter han botades. Hur stora krafter har egentligen The Sentry och vilka fler hemligheter döljs i hans trasiga själ?
Sammanfattning
Bendis är verkligen en fenomenal författare med en fingertoppkänsla för karaktärer och dialog. Han bygger här upp skeende och händelser för en lång tid framåt och han gör det med suveränt självförtroende. New Avengers har allt en superhjälte-tidning skall innehålla och det med råge: Både hjältar och skurkar framställs på sina egna villkor med sitt olika bagage. Humor växlas med spänning, ren skräck och fantastisk action. En av mina favoriter från Breakout är när Spider-Woman lyckas få reda på att det var Karl Lykos Electro befriade från The Raft. Genom att fresta de kvarvarande superskurkarna med äppelmunkar!!
Finch och McNiven är fenomenala tecknare med grym känsla för bildkomposition, de olika karaktärerna och snabba skiftningarna i berättelsen. En av höjdarna är Wreckers fight mot medlemmar ur New Avengers ur arcen The Sentry.  Väldigt häftigt med de ”gamla” serieinslagen i 60-talsstil med The Sentry tecknade av favoriten Sal Buscema.
New Avengers Vol.1 är ett måste för alla marveliter och känns redan som en klassiker trots att den bara är fem år gammal. Rekommenderas verkligen!!
Betyg: 5 av 5
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar