fredag 7 januari 2011

Essential Avengers Vol.4-5

Essential Avengers Vol.4 (Tpb)
Innehåll: Avengers #69-97 & Incredible Hulk #140
Text: Roy Thomas, m.fl.
Bild: Sal Buscema, John Buscema, Neal Adams, m.fl.
Publicerad: 1969-1972
Grandmaster erbjuder Kang världsherravälde. Allt han behöver göra är att besegra honom i ett kosmiskt schackspel i tid och rum och han får själv välja sina ”spelpjäser”. Avengers tvingas in i ett minst sagt komplicerat äventyr och det är tur att Black Knight dyker upp på slutet och räddar universum från tidsterroisten Kang.
Avengers får stifta bekantskap med Aries och hans Zodiac-gäng, de tokrasistiska Sons of Serpent, den lätt självgode härskaren Arkon med sitt koger fylld med partyblixtar samt första mötet med Valkyrie (inte den samma som senare blev en av Defenders medlemmar) och parallella verkligheter.
Händelser av vikt är Quicksilver och Scarlet Witch återkomst till teamet och den första gnistan mellan Vision och den senare. Att Visions hjärnmönster bygger på Simon Williams (den framlidne Wonder Man) blir en plågsam verklighet för Simons bror Eric, mest känd som The Grim Reaper när han och hans Lethal Legion försöker ta livet av våra vänner. I den här volymen får vi även möta den skrupelfrie affärsmannen Cornelius van Lunt som kommer att göra livet surt för Avengers ett flertal gånger.
De sista tio numren i volymen är riktiga klassiker: Black Panthers smärtsamma ursprung, en crossover med vår smaragdgröne vän Hulk där han får mötas och skljas från Jarella för första gången samt kriget mellan Kree och Skrulls! Utan tvekan är den sista arcen mest minnesvärd och får nog räknas som ett av Roy Thomas största arv till seriekonsten med hjälp av den geniale tecknaren Neal Adams.
Hade jag bara fått sätta betyg på de sista ovan nämda numren skulle det ha blivit toppbetyg men med hela volymen blir det bara lite blygsammare.
Betyg: 4 av 5
Essential Avengers Vol.5 (Tpb)
Innehåll: Avengers #98-119, Daredevil #99 & Defenders #8-11
Text: Roy Thomas, Steve Engelheart, m.fl.
Bild: Barry Windsor-Smith, Rich Buckler, Don Heck, Bob Brown, m.fl.
Publicerad: 1972-1974
Knappt har kriget mellan Kree och Skrulls slutat förrän våra hjältar får ta sig an nya utmaningar. Den här gången blir det en fight mellan hjältar och gudar då Ares och Enchantress dyker upp på banan. För att klara biffen måste Avengers samla alla sina medlemmar från förr och nu, inklusive Hulk. Efter ett sidospår i rymden kommer även Clint Barton, nu åter Hawkeye, och med sig har han Ares bror, Hercules. Allt detta tecknat av favoriten Barry Windsor-Smith.
Som författare till de ursprungliga X-Men bjöd Roy Thomas oss på några goa äventyr där världens mutanter tvingades kämpa mot Larry Trask och Sentinels. Nu knyter han ihop säcken med hjälp av Avengers och framförallt en hjältemodig insats av Trask själv.
Resten av volymen är lite problematisk. Inte för att den inte innehåller höjdpunkter men den känns sökande och halvhjärtad.
Efter nära 70 nummer bytte Avengers författare från Roy Thomas till Steve Engelhart. En gammal favorit från Avengers #2, Space Phantom, dyker upp tillsammans med den hatiske Grim Reaper, Hawkeye känner sig malplacerad och beslutar sig för att sluta, kärleken mellan Vision och Scarlet Witch fördjupas, Daredevil och Black Widow slår ihop sina påsar med Avengers för att hjälpa X-Men ur Magnetos klor och teamet får två nya medlemmar: Mantis och den reformerade Swordsman.
Många av de här figurerna och skeendena kommer att utvecklas i kommande volymer och därför känns detta mest som en transportsträcka för Engelhart. Han verkar ha svårt att fokusera vilket är lätt att förstå eftersom han samtidigt författade tidningen Defenders och volymen avslutas också med en av Marvels första och längsta crossovers: Defenders vs Avengers, i vilken Engelhart lyckas få ordning på torpet. Denna crossover är inte någon jättehöjdare men Engelhart får ett snyggt avslut på sin tid som Defenders-författare och det är just numren med Defenders, framförallt Sal Buscema och i synnerhet kampen mellan Hulk och Thor, som är behållningen. Buscema och Engelhart kommer vi se mer av i nästa volym.
Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar