tisdag 30 november 2010

Secret War



Secret War (Tpb)
Text: Brian Michael Bendis
Bild: Gabrielle Dell'Otto
Publicerad: 2004-2005

Först ut blir Bendis Secret War. Bendis hade gjort sig ett namn med Ultimate Spider-Man och Daredevil och har haft stor påverkan på Marvels olika events under sex år. Startskottet var Secret war i vilken Nick Fury samlar en grupp ensamvargar (Luke Cage, Spider-Man, Captain America, Daredevil, Black Widow och Wolverine) och skapar ett under cover-team för att göra en kommandoraid mot Latveria. Nick Fury har upptäckt att Latverias premiärminister Lucia von Bardas tillhandahållit avancerad teknologi till flera skumma superskurkars för att sprida terror.
USA:s president vill inte sanktionera en attack mot Latveria så Fury beslutar sig för att ta saken i egna händer och han tänker inte stoppa för någon...
Det borde han nog gjort!

Sammanfattning

Furys team (förutom Daredevil och Black Widow) blev stommen när Captain America och Iron Man beslutade sig för att skapa ett nytt Avengers-team efter det gamla gått i graven. Flera figurer och händelser lägger grunden för senare events författade av just Bendis: Maria Hill tar över efter Nick Fury som chef för SHIELD, agenten Daisy Johnson spelar en viktig roll som Furys högra hand och hon dyker senare upp som gruppledare för Furys Secret Warriors.
Efter Secret War förstår man också varför Fury gick under jorden under så lång tid. Han var inte direkt med på 10 i topp-listan över populärast i stan efter alla sina handlingar. Oklarheten om vem som låg bakom alla elakheterna kan också ses som en förvarning om Secret Invasion som kom först 2008.
Jag läste den här volymen sent, långt efter jag läst Secret Invasion och den rätar ut många frågetecken jag hade. Därför är den utmärkt att börja läsa om man vill göra en djupdykning i Marvels nuvarande universum. Gabrielle Dell'Otto står för pennan eller snarare penseln. De målade sidorna ger ett lite ruffigt utryck i början och faller nog inte alla i smaken men jag gillar det.

Betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar