lördag 3 december 2011

Essential Defenders Vol.1

Essential Defenders Vol.1 (Tpb)
Innehåll: Doctor Strange #183, Sub-Mariner #22 & 34-35, The Incredible Hulk #126, Marvel Feature #1-3, The Defenders #1-14, The Avengers #115-118
Text: Roy Thomas, Steve Englehart, Len Wein
Bild: Gene Colan, Sal Buscema, Ross Andru, m.fl.
Publicerad: 1969-1974
“Hulk was in group once…called Avengers. Didn’t like it. Hulk never wants to get together again. NEVER!”

En bra sammanfattning av vår smaragdgröne väns åsikt angående det löst sammanhållna teamet Defenders. Mäktiga ensamvargar som till följd av olika hot av oroväckande art ser sig nödda och tvungna att försvara vår jord tillsammans. Hoten är ofta så stora och invecklade att våra försvarare vill att de skall förbli hemliga och detta gäller även själva teamet. Omvärlden är lyckligt ovetande om alla katastrofer som kunde ha hänt.

Allt börjar i Doctor Strange #183 (nov 1969), det sista numret av tidningen med magins mästare som till följd av vikande försäljning drabbades av nedläggning. Doctor Strange hamnar i knipa när han fångas i en annan dimension av ”The Undying Ones” och deras tvåhövdade ledare ”The Nameless One”.  Roy Thomas som var seriens författare fortsatte dock berättelsen i några av de andra titlarna han författade. Med hjälp av först Namor (Sub-Mariner #22, feb 1970) och sedan Hulk (Incredible Hulk #126, apr 1970) lyckas man stoppa demonerna från att erövra vår värld. En ung kvinna vid namn Barbara Norris (medlem av en sekt som dyrkar demonerna) offrar sin jordliga existens för att våra hjältar skall kunna återvända hem och demonerna hindras i sina drömmar om världsherravälde. Efter detta lägger Strange sin magiska mantel på hyllan på obestämd tid.

I Sub-Mariner #34-35 (Roy Thomas, mars-apr 1971) gör Namor och Hulk gemensam sak med Silver Surfer för att avvärja ett hot i form av en atomdriven väderkontrollmaskin som konstrueras av amerkanska forskare och militärer på en ö i Karibien. Ovetande om riskerna med maskinen bussar man Avengers på våra försvarare. Med gemensamma krafter lyckas man dock lösa alla missförstånd, utom i Hulks fall då han bara vill förstöra maskinen.

Roy Thomas sluter sedan cirkeln när han presenterar Defenders för första gången i tidningen Marvel Feature #1-3 (dec 1971 samt mars & juni 1972). Doctor Strange återupptar rollen som magins mästare och kontaktar Namor och Hulk för att lösa problem med domedagsmaskinen Omegatron, Dormammu och den barnälskande titaten Xemnu.

Detta gick så bra att Defenders fick sin egen tidning, skriven av Steve Englehart och tecknad av Sal Buscema (Defenders #1-11). Doctor Strange, Namor, Hulk och Silver Surfer sätter till slut P för The Nameless One och hans drömmar om att ta över vår vackra värld. Man försöker rädda Barbara Norris (se ovan) men det visar sig att hon är i tokmaskopi med vår namnlöse vän och när de äntligen lyckas skilja dem åt (bokstavligen) förlorar hon förståndet. Defenders (utom Silver Surfer) befinner sig nu fångna i kung Arthurs tidevarv tillsammans med trollpackan Enchantress från Asgård och Avengers-medlemmen Black Knight. Enchantress lyckas befria dem genom att göra den galna Barbara Norris till Valkyrie.

Defenders äventyr fortsätter nu med Valkyrie som ny medlem. Hon har dessutom fått låna Black Knights flygande häst Aragorn då vår riddare befinner sig i förstenat tillstånd. Defenders tvingas in i en kamp mot Avengers som jag redan recenserat här. Len Wein tar över skrivandet i Defenders #12 och ger oss ett höjdarnummer med Xemnu samt introducerar den nye medlemmen Nighthawk efter en kamp mot Squadron Sinister och Celestial Man.

Historierna är jämna och bra skrivna men om jag skall välja några favoriter är det Len Weins som avslutar boken. Roy Thomas lägger grunden och går vidare och Steve Englehart gör också ett bra arbete främst genom att skapa den karaktär som kommer att vara en viktig del av hela Defenders-sagan: Valkyrie.

Hennes dilemma, att vara en krigarkvinna från Asgård i en för henne okänd kvinnas kropp, är ett spännande och gripande öde. Att hon dessutom är en stark kvinna i en manschauvinistisk värld gör inte saken sämre.
Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar